Uživatelská konference Esri UC 2024

Dne
25
.
7
.
2024

V San Diegu se konala od 15. do 19. července konference Esri UC 2024, která je největší světovou GIS událostí.

Hana SoučkováHana Součková

Konferenci uvedl Jack Dangermond, zakladatel a prezident společnosti Esri. Zaměřil se na propojení světa prostřednictvím geografických informačních systémů. V rámci své prezentace představil letošní řečníky a předal ocenění (President’s Award: United States Agency for International Development GeoCenter, Making a Difference Award: National Geospatial-Intelligence Agency, Enterprise GIS Award: City of Raleigh).

Dále vyzdvihl významné mapy a aplikace GIS z celého světa a mezi nimi se v sekci „Urban and regional planning“, objevila také ukázka z města Jihlava.

Jihlava na Esri UC 2024

Tato konference přinesla i další pozitivní zprávy pro české zástupce. Letiště Václava Havla Praha získalo prestižní ocenění „Special Achievement in GIS“.

Více informací o projektu LetGIS a jeho přínosu můžete najít v článku „Prostorové informace letiště Václava Havla Praha“ od Romana Janečka.

Roman Janeček a Jan Dlouhý (Letiště Praha) s oceněním SAG, Jack Dangermond (prezident Esri) a Petr Seidl (ředitel ARCDATA PRAHA).

Dalším českým úspěchem na konferenci je ocenění Petra Zálešáka z Mendelovy univerzity v Brně. Ten získal první místo v soutěži ArcGIS StoryMaps 2023 se storymapou „Wind Erosion“ v kategorii Student Track 2 a přijel si toto ocenění na konferenci převzít.

Petr Zálešák (vpravo) s oceněním za storymapu.

Podívejte se na záznam zahájení konference.

Technologie GIS

Významná část hlavního bloku přednášek je vždy věnována novinkám v technologii. V této technické části se střídali specialisté z Esri, kteří předváděli konkrétní novinky a funkce, se zástupci organizací, ve kterých se GIS komplexně využívá, a tak se v programu neustále doplňovala teorie s praxí.

ArcGIS Pro

Mnoho novinek v aplikacích se týkalo urychlení a usnadnění práce. V ArcGIS Pro tak například pomáhá funkce kopírování vlastností vrstvy (přečíst si o ní můžete v aktuálním čísle časopisu ArcRevue), možnost nastavit viditelnost položek ve skupině jako „přepínací tlačítko“(radio button), takže jedním kliknutím jednu položku zobrazíte a ostatní vypnete, a dokonce lze na základě těchto položek generovat tematickou mapovou sérii výkresů. Pro snazší správu geodatabáze zde je pak nástroj Generate Schema Report, který exportuje schéma geodatabáze do souboru Excel, kde jej můžeme upravit a poté jej znovu do geodatabáze importovat nástrojem Import XML Workspace Document.

Jednou ze zcela nových funkcí je simulace toku vody, vhodná zejména pro předpovídání lokálních povodní. ArcGIS Pro dokáže na základě digitálního modelu povrchu a objemu dešťových srážek simulovat přibývání vody, její hromadění a odtok. Využít můžeme také nástroje pro tvorbu bariér či propustí v pevných překážkách a zkoumat tak různé scénáře protipovodňových opatření.  

Simulace toku vody v ArcGIS Pro.

ArcGIS Online

V aplikaci Map Viewer na ArcGIS Online můžeme pracovat s novou metodu shlukování dat, poprvé použitou slavným architektem Richardem Saulem Wurmanem. Umožňuje znázornit výskyt převažující kategorie prvků prostřednictvím různě velkých kruhů. 

Metoda shlukování „Wurman dots“.

Nová aplikace na ArcGIS Online se jmenuje ArcGIS Web Editor a je specializovaná na editaci prvků ve webovém prostředí. Poskytuje nástroje pro konstrukci linií, pravoúhlých čar a kresby podle ruky, ale také některé konstrukční nástroje (rozdělení prvku, mazání…), podporu formulářů s doménami pro editaci atributů a řadu klávesových zkratek pro urychlení práce. 

ArcGIS Web Editor.

Na ArcGIS Online můžeme také používat prostředí ArcGIS Data Pipelines pro extrahování dat z jiných zdrojů a jejich import do prostředí ArcGIS, to vše v přehledném grafickém prostředí. Těmto úlohám lze nastavit i pravidelné spouštění.

Mnoho uživatelů na ArcGIS Online jistě ocení nový Odpadkový koš, do nějž se na 30 dní přesouvají všechny smazané položky.

GIS v praxi

GIS je v organizacích často využíván jako páteřní systém, který sdružuje dílčí informační systémy do jednotného prostředí. Je tomu tak i v organizaci Central San, která se v Kalifornii stará o odpadní vody. V GIS jsou sdruženy různé systémy (například katalogy vydávaných povolení, záznamy z inspekcí, záznamy o údržbě majetku), což usnadňuje a zpřehledňuje práci. Organizace využívá datový model utility network, který umožňuje nejen prostorové, ale i logické propojování prvků, a lze tak snáze modelovat reálné vztahy mezi jednotlivými prvky technické infrastruktury, včetně 3D prostředí. GIS je navíc propojený s projekty BIM uloženými v Autodesk Construction Cloudu.

Propojení BIM a GIS ve společnosti Central San.

Zástupci organizace The Crown Estate, spravující majetek britské koruny, přednášeli o hledání míst pro nové námořní větrné turbíny. Tento úkol je těžší než se zdá, protože je nutné brát v úvahu rozmístění již existujících těžebních plošin, oblasti rybolovu, koridory námořní dopravy, ochranu přírody, hloubku oceánu a další faktory. Výsledkem je analýza stovek datových sad s různými váhami, kterou pro ně provádí systém GIS.

The Crown Estate.

Správa lesů USDA Forest Service oznámila zprovoznění velkého katalogu rastrových dat z různých státních a federálních institucí USA. Organizace díky němu mají na jednom místě dostupná rastrová data od několika institucí v různých datových řadách. Tento velký katalog obrazových dat poskytuje ArcGIS Enterprise provozované na Kubernetes.  

Svoji přednášku měla také The Public Authority for Civil Information z Kuvajtu se třemi projekty využití GIS. Provozují vlastní mapovou aplikaci se snímky z ulice, lokalizací adres či očíslovaných sloupů veřejného osvětlení. Pro mapování zpomalovacích prahů na ulicích využili AI model aplikovaný na snímky z ulice. A do třetice předvedli 3D model vytvořený ze snímků z dronů a z dalších dat prostřednictvím ArcGIS Reality. 

ThePublic Authority for Civil Information.

I hotely řetězce Marriott mají své místo v GIS. GIS je v centrále využíván pro hodnocení jejich lokality z hlediska civilní bezpečnosti i klimatických změn.

Začlenění generativní umělé inteligence do ArcGIS

Metody umělé inteligence a strojového učení se v geoinformatice při analýze využívají již řadu let. Nyní začíná AI pomáhat i při běžných činnostech. Výzkumný tým Esri představil tři způsoby, jak umělou inteligenci začneme v nejbližší budoucnosti využívat.

Prvním je asistent pro tvorbu mapy na ArcGIS Online. Základní kostru mu můžeme popsat a on na základě zadání a dat, která jsme mu připravili, vytvoří vizualizaci vhodných atributů, a tu pak můžeme ručně doladit. Na základě příkazu „show the relationship between droughts and heatwaves“ tak například vytvoří bivariantní kartogram.

Asistent pro tvorbu mapy na ArcGIS Online.

Asistent pro tvorbu SQL dotazů dokáže z běžné „lidské“ otázky vytvořit výraz v jazyku SQL, který můžeme zkontrolovat, upravit a použít. Ukázka zmiňovala i to, že model dokáže odhadnout, že „silné tornádo“ v řeči dat znamená tornádo s atributem „mag“ 3 a více. 

Asistent pro tvorbu SQL dotazů.

Asistent pro tvorbu formulářů v Survey123 dokáže vytvořit návrh formuláře na základě našeho požadavku, například „formulář pro zjišťování škod po tornádech“. AI umí také analyzovat fotografie a slovy je popsat, případně rozeznat na nich počet lidí, rozbitých střech atp. a vyplnit příslušné pole formuláře.

Svět je jeden propojený systém

Následovala třetí – závěrečná část programu. Uvedl ji citát Jacka Dangermonda: „Plánování naší budoucnosti vyžaduje, abychom vnímali svět jako jeden propojený systém.“ V tomto duchu pokračovalo i video, ve kterém promluvila Amina J. Mohammed, náměstkyně generálního tajemníka OSN.

Náměstkyně generálního tajemníka OSN Amina J. Mohammed.

Dalšími přednášejícími byli Urban Redevelopment Authority a National Parks Board of Singapore. Organizace společně pracují na implementaci udržitelného městského prostředí s využitím pokročilých technologií GIS. URA využívá vlastní aplikaci 3D ePlanner a možnosti ArcGIS 3D pro detailní plánování a návrh urbanistických projektů. NParks spravuje více než 6 milionů stromů pomocí komplexního systému GIS aplikací, díky čemuž mohou nejen kontrolovat jednotlivé stromy, ale analyzovat a plánovat celou krajinu.

Správa stromů.

Poté vystoupil Guvernér Minnesoty Tim Walz, bývalý učitel a vojenský veterán, který usiluje o udržitelný rozvoj, klade důraz na vzdělávání a funkční rodinu. Jeho vizí je učinit Minnesotu nejlepším místem pro život, práci i výchovu.

Tim Walz.

Následovala prezentace studentů z projektu Virginia Geospatial Semester ze školy Washington-Liberty High School. Geospatial Semester je projekt na James Madison University, který již dvacet let zapojuje 25 středních škol, včetně Washington-Liberty High School, do výuky GIS. Studenti posledních a předposledních ročníků se učí používat GIS prostřednictvím vlastních praktických zkušeností. Program inspiruje mladé lidi k vytváření udržitelného světa a pomocí projektového vyučování a moderních GIS nástrojů dojdou studenti k analýze situací a tvorbě řešení v problematice, která je jim blízká.

Studentky se zaměřily například na výskyt invazního druhu Lycorma delicatula.

Hlavní blok uzavřel Jeff Kerby z National Geographic. Věnuje se „zelenání“ Arktidy, která se otepluje rychleji než zbytek světa a tání zamrzlého organického uhlíku z půdy může vést k jeho uvolnění do atmosféry. Satelitní snímky ukazují, že za posledních 40 let se zelená víc a víc, což naznačuje změny ve vegetaci, které je zapotřebí dále monitorovat. K tomu napomáhá systém ArcGIS.

Jeff Kerby.

Podívejte se na záznam celého třetího bloku.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy

Jak vypadala uživatelská konference Esri 2020?

Od 13. do 16. července 2020 se uskutečnil další ročník uživatelské konference Esri, který se vzhledem k pandemii COVID-19 konal virtuálně.
Zprávy

Jak bylo na Esri Developer Summit

Esri Developer Summit je konference zaměřená na technickou stránku technologií ArcGIS. Letos se konala virtuálně ve dnech 6. až 8. dubna a v naší reportáži vám přinášíme to nejzajímavější, s čím se naši kolegové během konference setkali.
Zprávy

Novinky a zajímavosti z Uživatelské konference Esri 2021

Propojování světů GIS a BIM, využití technologií Kubernetes i zpracování a hostování rastrových dat v cloudu – to jsou jen některé současné trendy v technologiích GIS, které byly na konferenci představeny.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo