Novinky a zajímavosti z Uživatelské konference Esri 2021

Dne
22
.
7
.
2021

Propojování světů GIS a BIM, využití technologií Kubernetes i zpracování a hostování rastrových dat v cloudu – to jsou jen některé současné trendy v technologiích GIS, které byly na konferenci představeny.

Jan SoučekJan Souček

Na Uživatelské konferenci Esri pořádané v San Diegu se tradičně schází několik desítek tisíc odborníků GIS z celého světa. Pandemie koronaviru však způsobila, že se již druhý ročník v řadě musel odehrát virtuálně. I když tím návštěvníci přišli o možnost setkávat se tváří v tvář, odborná náplň konference nijak neutrpěla. Živě či ze záznamů jsme mohli sledovat hlavní program konference, desítky workshopů a stovku uživatelských prezentací, sekce živých otázek a odpovědí s vývojovými týmy Esri, prohlédnout si přehlídku map a aplikací a k setkávání využít alespoň virtuální prostředí.

Téma: Vytvářet udržitelnou budoucnost

Tématem hlavního bloku konference byla udržitelnost. Na otázku, jak při snaze o její zachování používat technologie GIS, zaznělo mnoho odpovědí. Péče o naši planetu se odrážela nejen v úvodní přednášce prezidenta Esri Jacka Dangermonda, ale i v prezentacích hlavních řečníků: péče o lesy a horská střediska, vyrovnávání se s následky klimatické změny… Velmi zajímavé vystoupení měl také oceánograf Enric Sala, který se zabývá ochranou oceánů, zejména před intenzivním rybolovem.

Záznam hlavního programu z celého prvního dne včetně prezentace Jacka Dangermonda.

Reportér National Geographic Paul Salopek putuje pěšky z Afriky přes Asii, Aljašku a západní pobřeží Ameriky až do Ohňové země. Po cestě hovoří s lidmi, které potká, a z jejich příběhů skládá komplexní pohled na současný svět. Jednotlivé lidské osudy se totiž podle něj navzájem ovlivňují a společně utvářejí globální události lidstva. Při svém putování již našel několik pravidel, která kladně ovlivňují vývoj lidských společností – stavět na moudrosti minulých generací, sdílet své prostředky s ostatními, zůstávat otevřený k novým podnětům a neizolovat se.

Neměli bychom zapomenout ani na prezentaci Freda J. Calefa, odborníka z NASA, o tom, jakou roli hrály mapy při přistání vozidla Perseverance na Marsu a jak jsou důležité i v současnosti při plánování jeho misí.

Ocenění pro Geografickou služby Armády ČR

Jack Dangermond ve své přednášce ocenil organizace z celého světa za zvlášť přínosné využití technologií GIS. Mezi oceněnými byla také Geografická služba Armády ČR, která pomocí GIS vytvořila mapový portál pro Centrální řídicí tým COVID-19. (O projektu si můžete přečíst v časopisu ArcRevue.) Tento portál poskytuje "společný operační obraz" – vizualizaci a analýzu aktuální epidemiologické situace v kontextu dalších prostorových dat o území ČR (data z laboratoří a hygienických stanic, sklady HZS atd.), což pomáhá plánovat nasazení a distribuci prostředků při boji s epidemií.

Ukázka z mapového portálu pro CŘT COVID-19.

Žhavé novinky, ale i vylepšení stávajících programů

Technologické prezentace představily nové, zajímavé produkty. V cloudu ArcGIS Online se nyní výrazně rozšířily možnosti práce s rastrovými daty. Prostřednictvím ArcGIS Image for ArcGIS Online uživatelé získají specializované úložiště a nástroje pro rastrovou analýzu a vizualizaci, vše v online prostředí.

Dalším novým rozšířením ArcGIS Online je ArcGIS Velocity, které pracuje s daty měnícími se v reálném čase – například s polohou vozidel či se stavem kontinuálně měřících čidel. Data dokáže v reálném čase přijímat, zpracovávat, analyzovat a vyhodnocovat. I zde je velkou výhodou dostupnost všech nástrojů prostřednictvím webového rozhraní.

ArcGIS GeoBIM je řešení, které propojuje světy ArcGIS a Autodesk Construction Cloud. Podporuje vizualizaci z obou prostředí a jejich vzájemnou spolupráci.

Site Scan for ArcGIS umožňuje naplánovat snímkování z dronu/UAV, a to jak trasu, pokrytí plochy a směr letu, tak i kontrolu zón vyžadujících speciálních povolení (a případně jeho obstarání). Trasy všech letů jsou v tomto prostředí také uloženy společně s informacemi, jaký dron trasu nalétal, který pilot jej řídil, a dalšími daty. Podrobně se s těmito funkcemi můžete seznámit ve videoukázce:

Kubernetes je systém pro orchestraci a virtuální kontejnerizaci procesů na úrovni operačního systému. Umožňuje nasadit ArcGIS Enterprise ve virtuálním prostředí, které má vynikající škálovatelnost a dostupnost. Pro uživatele se přitom nic zdánlivě nemění – ArcGIS Enterprise provozovaný na Kubernetes vypadá zcela jako jeho tradiční nasazení.

Zajímavou novinkou je využití herních enginů pro vizualizaci 3D dat a virtuálních modelů měst (či digitálních dvojčat). Video mluví samo za sebe: 

Mnoho novinek bylo představeno i v tradičních aplikacích – ArcGIS Pro, MapVieweru na ArcGIS Online, v mobilní aplikaci ArcGIS Field Maps a v mapách s příběhem: ArcGIS StoryMaps.

GIS v praxi

Poslední den konference patřil oborovým seminářům. Specializované přednášky se tak týkaly například správy inženýrských sítí, nasazení GIS u hasičů a záchranářů, v humanitárních organizacích, v obchodu, bankovnictví a v desítkách dalších oborů. Završily se tím čtyři inspirující dny plné zajímavých projektů a nových technologií.

Záznamy z hlavního bloku přednášek a z technologické sekce si můžete kdykoliv znovu přehrát na YouTube kanálu Esri Events. Jsou tak přístupné i pro ty, kdo na konferenci nebyli přihlášení.

A nezapomeňte, že česká uživatelská konference se bude konat 3. a 4. listopadu 2021. Více informací si o ní přečtete na stránce Konference GIS Esri v ČR.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy

Uživatelská konference Esri UC 2024

V San Diegu se konala od 15. do 19. července konference Esri UC 2024, která je největší světovou GIS událostí.
Zprávy

Jak vypadala uživatelská konference Esri 2020?

Od 13. do 16. července 2020 se uskutečnil další ročník uživatelské konference Esri, který se vzhledem k pandemii COVID-19 konal virtuálně.
Zprávy

Jak bylo na Esri Developer Summit

Esri Developer Summit je konference zaměřená na technickou stránku technologií ArcGIS. Letos se konala virtuálně ve dnech 6. až 8. dubna a v naší reportáži vám přinášíme to nejzajímavější, s čím se naši kolegové během konference setkali.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo