Jak bylo na Esri Developer Summit

Dne
7
.
5
.
2021

Esri Developer Summit je konference zaměřená na technickou stránku technologií ArcGIS. Letos se konala virtuálně ve dnech 6. až 8. dubna a v naší reportáži vám přinášíme to nejzajímavější, s čím se naši kolegové během konference setkali.

Jan SoučekJan Souček

Ještě, než jim předáme slovo, se sluší připomenout, že záznamy hlavního bloku přednášek jsou k dispozici na YouTube kanálu Esri. A pokud vás tato akce zaujala a rádi byste se jí zúčastnili příští rok, pak si můžete nechat zaslat notifikaci o vyhlášení příštího ročníku.

I virtuálně se lze setkávat

Marcel Šíp, senior GIS konzultant

Developer Summity Esri pravidelně přinášejí kromě obrovského množství přednášek především možnost osobního setkání a diskuse přímo s vývojáři, kteří pracují na jednotlivých produktech Esri. V loňském roce bylo toto setkání kvůli COVID zrušeno, a tak jsem byl zvědavý, jak se letos Esri s výzvou konání akce v online prostředí popasuje.

A ačkoliv virtuální konference nemůže zcela nahradit osobní kontakt, potěšilo mě, že se v rámci možností podařilo zachovat interaktivní charakter akce ať už formou dotazů z pléna k jednotlivým přednáškám (a že jich vždy bylo dost), či sekcí „Ask our Experts“, kde byly k dispozici ochotně reagující vývojové týmy jednotlivých produktů.

Webové aplikace a JavaScript API

Matej Vrtich, senior GIS konzultant

Developer Summit je konference zejména pro vývojáře, a proto nelze začít jinak než Platformou ArcGIS. Jedná se o nové PaaS řešení, nabízející location services (hostování dat, geokóding, sítě, analýzu...) s různými API a nástroji k programování vlastních aplikací či systémových integrací s GIS.

Osobně jsem se zajímal především o technologie webové a oslovil mě rozvoj ArcGIS API for JavaScript. Verze 4.19 přináší novinky v oblasti editace (snapping, smart forms), rychlosti a kvality zobrazení objemných dat (WebGL2) a mnoho dalšího.

Novinky v ArcGIS API for JavaScript.

Na tomto JS API pak Esri staví své aplikace, jako je nový Map Viewer, ArcGIS Dashboards, Field Maps… myslím, že se tomu říká „dogfooding“ a není třeba se za to stydět. U aplikace Map Viewer mě zaujalo především propojení dat zobrazovaných v mapě s vlastními grafy. Nová generace aplikace Dashboards zas přináší možnost tvorby vlastních datových pohledů využitím Arcade (tzv. data expressions).

Všechny nově vznikající webové aplikace mají moderní a jednotný design, který jim zajišťuje Calcite, nový systém designu Esri postavený na standardu webových komponent, který lze využít při tvorbě vlastních webových aplikací, widgetů i webů.

Ukázka designu prvků v systému Calcite.

Ze zážitků z konference nemůžu opomenout ArcGIS Enterprise & Kubernetes, přinášející zásadní rozvoj v oblasti provozu a nasazení ArcGIS Enterprise na vlastní či public cloud infrastrukturu.

Utility Network

Martin Král, databázový specialista

Letošní forma byla pro mě (asi jako pro většinu) trochu nezvyklá, ale jako vždy příjemně nabitá velmi zajímavými přednáškami. Kvůli časovému posunu jsem velmi kvitoval i možnost kdykoliv se podívat na danou přednášku ze záznamu, a to včetně sekce otázek a odpovědí. Celkem dost zajímavých přednášek „na seznamu“ ještě stále mám, a tak pro mě Developer Summit vlastně ještě neskončil.

Z přednášek si většinou vybírám spíše ty vysvětlující: „Understanding…“ a „Deep Dive into…“,  ve kterých jsou technologie představeny srozumitelně. Z novinek mě například v ArcGIS Utility Network zaujala podpora nonspatial object, která zpřístupňuje funkcionalitu tohoto datového modelu i prvkům bez geometrie. Lze tak efektivněji simulovat sítě, kde velké množství prvků sdílí společně jednu lokalitu (např. jednotlivé linky v komunikačním kabelu). Další zajímavou novinkou z oblasti Utility Network jsou pro mě i trace configuration, tedy v JSON uložené šablony sdílené prostřednictvím samotné služby Utility Network, jež mají sloužit pro snazší zadávání jinak docela komplexních vstupních parametrů trasování.

Non-spatial objects v datovém modelu Utility Network umožňují evidovat například jednotlivé linky v komunikačním kabelu.

Nejlepší prostředí pro získávání kontaktů

Jan Šarata, webový vývojář

Esri Developer Summit 2021 byl můj první Developer Summit, kterého jsem se zúčastnil, a přestože byl virtuální, nemohu si ho vynachválit.

Jelikož se zabývám převážně webovým vývojem, svoji jsem pozornost zaměřil na sekce týkající se technologie ArcGIS API for JavaScript a mohl jsem tak poznat lidi, kteří za danou technologií stojí, a pokud s nimi budu např. na Esri Community komunikovat, budu lépe vědět, na koho se obrátit. Velmi užitečný mi byl také blok dotazů na konci každé sekce, kde byly zpravidla zodpovězeny velmi zajímavé otázky.

V neposlední řadě je Developer Summit obrovskou porcí nové motivace a nadšení, která je zabalena do třídenního, GIS technologiemi nabitého balíčku.

Esri Community je webové fórum, na kterém můžete komunikovat se zaměstnanci Esri i s ostatními uživateli systému ArcGIS.

Potřebujete potkat produktové inženýry?

Petr Čejka, senior GIS konzultant

Developer summit pro mě znamená možnost, jak se seznámit s novinkami, trendy a praktickými radami v rámci GIS oboru.

Jako GIS konzultant technické podpory v oblasti serverových technologií oceňuji na této akci rozmanitost a množství technických přednášek. Mezi oblíbené sekce řadím přednášky týkající se architektury, škálování systému a „best practices“ postupy napříč celým systémem ArcGIS. Bezesporu největší benefit této akce spatřuji v možnosti seznámit se a komunikovat přímo s produktovými inženýry, manažery a developery systému ArcGIS a dostat se tak k informacím, které z webové nápovědy jen tak nevyčtete.

Pokud někdy budete mít možnost se této akce zúčastnit, ať už virtuálně, anebo osobně přímo v Palm Springs, neváhejte a jděte do toho!

Mohlo by vás zajímat

Zprávy

Novinky a zajímavosti z Uživatelské konference Esri 2021

Propojování světů GIS a BIM, využití technologií Kubernetes i zpracování a hostování rastrových dat v cloudu – to jsou jen některé současné trendy v technologiích GIS, které byly na konferenci představeny.
Zprávy

Jak vypadala uživatelská konference Esri 2020?

Od 13. do 16. července 2020 se uskutečnil další ročník uživatelské konference Esri, který se vzhledem k pandemii COVID-19 konal virtuálně.
Zprávy

První virtuální Konference GIS Esri v ČR

Ve dnech 4.–5. listopadu se kanceláře firmy ARCDATA PRAHA proměnily na dvě profesionální vysílací studia. 29. ročník Konference GIS Esri v ČR se totiž stal prvním, který se musel odehrát pouze virtuálně.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo