První virtuální Konference GIS Esri v ČR

Dne
18
.
1
.
2021

Ve dnech 4.–5. listopadu se kanceláře firmy ARCDATA PRAHA proměnily na dvě profesionální vysílací studia. 29. ročník Konference GIS Esri v ČR se totiž stal prvním, který se musel odehrát pouze virtuálně.

Alena HubáčkováAlena Hubáčková

Hlavní téma Digitální transformace a COVID-19 jako její akcelerátor nás provázelo oběma konferenčními dny, jejichž program jsme rozdělili do čtyř dvouhodinových živě vysílaných bloků. Jednotlivé přenosy byly zaměřeny na aktuální projekty veřejné správy, technologické novinky a na oblast inženýrských sítí.

Během živého vysílání zazněly přednášky nejen o GIS a jeho využití v nejrůznějších oborech, ale také o digitální transformaci společnosti a čtvrté průmyslové revoluci, kterou právě prožíváme. Pojďme si nyní připomenout, jak to celé probíhalo.

Špičkové projekty a digitální transformace společnosti

Zahájení konference se tradičně zhostil ředitel ARCDATA PRAHA Petr Seidl, který byl zároveň i moderátorem celé dopolední sekce. O tématu digitální transformace a Průmyslu 4.0 hovořil se špičkovým odborníkem na robotiku a kybernetiku – prof. Ing. Vladimírem Maříkem DrSc., dr. h. c.

Hned poté jsme účastníky konference nechali prostřednictvím videoreportáží nahlédnout do využití ArcGIS v nejrůznějších organizacích. Nakoukli jsme například pod pokličku Armády České republiky, kdy plk. gšt. Jan Marša Ph.D., ukázal, jak GIS pomáhá s organizací projektu Chytré karantény a jak všem zúčastněným organizacím podává přehled aktuálních informací.

Plk. Ing. Jan Brothánek z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR zase vysvětlil, jak GIS ulehčuje každodenní práci hasičů. Tím, jak GIS usnadnil komunikaci s veřejností během jarního nouzového stavu, se zabývalo video Magistrátu města Jihlavy.

Zahájení konference, přednáška prof. Maříka, organizace Chytré karantény a primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Svoji videoreportáž představil i Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který v ní demonstroval, jak pomocí dat řídit městské projekty a budovat město budoucnosti od lepší správy inženýrských sítí a nemovitého majetku přes územní plánování až po simulace záplavových oblastí a modelování pohybu obyvatel ve městě a jeho okolí.

Reportáž Zeměměřického úřadu zase shrnula aktuálně poskytované služby úřadu a ředitel Ing. Karel Brázdil, CSc., v ní představil, co chystají do budoucna.  

Ani letos jsme neopomenuli upozornit na zajímavé projekty a cenu ředitele ARCDATA tak letos získalo Statutární město Přerov za komplexní využití GIS při správě města a zejména při vedení jeho digitální technické mapy. Nahlédnout do jejich „kuchyně“ jsme pak mohli v další videoreportáži. Gratulujeme!

Plk. Jan Brothánek, tým GIS z Přerova, reportáž z Prahy a ředitel Zeměměřického úřadu Karel Brázdil.

Nové aplikace Zeměměřického úřadu a Digitální technická mapa

Během bloku věnovaného veřejné správě byla účastníkům podrobně představena nová generace aplikací Zeměměřického úřadu (Geoprohlížeč, Analýzy výškopisu a Archiv). Mgr. Jiří Čtyroký, Ph.D., z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy se věnoval problematice BIM na příkladu Prahy a zbývající dvě přednášky se zabývaly projektem Digitální technické mapy (Ing. Jiří Formánek) a územním plánováním z pohledu kraje (Ing. Martin Tejkal, Ph.D.). V závěru sekce pak zařazena panelová diskuze na téma Digitální technické mapy, jíž se účastnilo několik zástupců realizačního týmu, kteří hovořili o aktuálním stavu projektu, upozornili na potřebnou digitální transformaci a odpovídali na dotazy od posluchačů.

Geoprohlížeč Zeměměřického úřadu, portál ÚAP Kraje Vysočina, BIM v Praze a snímek z panelové diskuze na téma DMT.

Nové technologie pro správu inženýrských sítí

Velké pozornosti se těšila i sekce inženýrských sítí, a to zejména protože v tomto oboru dochází k technologické obměně softwaru, kdy se upouští se od přístupu tzv. těžkého klienta a společnosti postupně nasazují nové moderní pojetí GIS, které je orientované na využívání serverových služeb.

Bylo nám proto ctí uvítat experty v této oblasti přímo z Esri – Jeffa Rashida a Patricka Demera, kteří představili principy této generační obměny. Se svými zkušenostmi se poté podělily i české organizace jako například ČEZ Distribuce, Pražská teplárenská či PRE.

Přednášky ze sekce správa inženýrských sítí.

Nejžhavější technologické novinky

Samozřejmě nesmíme opomenout ani sekci technologických novinek, která je pod taktovkou specialistů z ARCDATA PRAHA a kde uživatele pravidelně seznamujeme s užitečnými tipy a triky či s plány rozvoje ArcGIS do budoucna.

Tím však konference nekončí

Tečkou za konferencí bylo vysílání šesti konferenčních workshopů, které nabídly praktické ukázky z nejrůznějších oblastí práce s ArcGIS. Ani tím však odborný program konference neskončil. Na našem YouTube kanálu je totiž k dispozici dalších 15 předtočených uživatelských přednášek a na našich stránkách je 20 internetových map a aplikací, které se týkají nejrůznějších oborů, ať už z oblasti veřejné správy, dálkového průzkumu Země nebo využití v dopravě.

Jak mohou GIS pomoci právě vám?

GIS umožňuje podívat se na data z nové perspektivy a nacházet souvislosti, které by jinak nebyly zřejmé. Pojďte se dozvědět víc o tom, co GIS dokáže, na našich stránkách See What Others Can’t.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy

Jak vypadala uživatelská konference Esri 2020?

Od 13. do 16. července 2020 se uskutečnil další ročník uživatelské konference Esri, který se vzhledem k pandemii COVID-19 konal virtuálně.
Zprávy

Novinky a zajímavosti z Uživatelské konference Esri 2021

Propojování světů GIS a BIM, využití technologií Kubernetes i zpracování a hostování rastrových dat v cloudu – to jsou jen některé současné trendy v technologiích GIS, které byly na konferenci představeny.
Zprávy

Uživatelská konference Esri UC 2024

V San Diegu se konala od 15. do 19. července konference Esri UC 2024, která je největší světovou GIS událostí.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo