Jak vypadala uživatelská konference Esri 2020?

Dne
9
.
9
.
2020

Od 13. do 16. července 2020 se uskutečnil další ročník uživatelské konference Esri, který se vzhledem k pandemii COVID-19 konal virtuálně.

Alena HubáčkováAlena Hubáčková

Ač by se mohlo zdát, že virtuální forma s sebou ponese smutný podtext, který se promítne do celého průběhu konference, ukázal se pravý opak. Díky novému formátu se na konferenci totiž přihlásil rekordní počet uživatelů (celkem se registrovalo více než 86 000 účastníků z celého světa) a organizátorům se do nového konferenčního formátu podařilo přenést i většinu tradičního obsahu. Pro účastníky tak byl připraven program plný přednášek, inspirativních hostů, technologických sekcí s workshopy, virtuální výstava map a posterů a účastníci se dokonce mohli i vzájemně setkávat, byť jen virtuálně.

Konference byla tradičně zahájena vizionářským úvodním slovem Jacka Dangermonda. Upozornil na aktuální environmentální i sociální problémy dnešní společnosti. Poté vyzdvihl práci uživatelů, kde díky ukázce urbanistické vizualizace Magistrátu města Brna měla své zastoupení i Česká republika.

Snímek z úvodní prezentace Jacka Dangermonda.

Technologické novinky

Opomenuty samozřejmě nezůstaly ani technologie ArcGIS  a druhý den se tak nesl ve znamení novinek, které představili specialisté a odborní pracovníci z Esri. Pokud jste nestihli sledovat novinky z technologické sekce, nevadí – videa z této části konference najdete na YouTube kanálu Esri. A pokud jste milovník čísel, možná vás zaujme, že v rámci konference proběhlo 370 workshopů a bezmála 160 oborových sekcí.

YouTube kanál Esri.

Česká stopa na konferenci

Nedílnou součástí konference byla virtuální galerie map a online aplikací, kam přispívali uživatelé z celého světa. Do této sekce se se svojí Mapou s příběhem zapojila i Masarykova univerzita, která v roce 2019 oslavila své sté výročí od založení, a tak si jako téma zvolili historii univerzity se zaměřením na užívání GIS technologií. Nebyli to však jediní zástupci české GIS komunity, dalším českým úspěchem bylo zařazení mapové aplikace ČGS do sbírky Esri Map Book.

Důležité je zmínit také udílení cen Special Achievement in GIS, z nichž jedna opět putovala i do Česka. Za svůj projekt koordinace tísňových linek bylo oceněno Generální ředitelství Hasičského sboru ČR.

Letošní inovativní pojetí, které bylo podmíněné okolnostmi světové pandemie, přineslo netradiční formu konference, která ovšem na kvalitě obsahu neubrala. Naopak, konferenci jsme si užili a již nyní jsme zvědaví, jak bude vypadat následující ročník.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy

Jak bylo na Esri Developer Summit

Esri Developer Summit je konference zaměřená na technickou stránku technologií ArcGIS. Letos se konala virtuálně ve dnech 6. až 8. dubna a v naší reportáži vám přinášíme to nejzajímavější, s čím se naši kolegové během konference setkali.
Zprávy

První virtuální Konference GIS Esri v ČR

Ve dnech 4.–5. listopadu se kanceláře firmy ARCDATA PRAHA proměnily na dvě profesionální vysílací studia. 29. ročník Konference GIS Esri v ČR se totiž stal prvním, který se musel odehrát pouze virtuálně.
Zprávy

Novinky a zajímavosti z Uživatelské konference Esri 2021

Propojování světů GIS a BIM, využití technologií Kubernetes i zpracování a hostování rastrových dat v cloudu – to jsou jen některé současné trendy v technologiích GIS, které byly na konferenci představeny.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo