Prostorové informace letiště Václava Havla Praha

Dne
18
.
7
.
2024

Letiště Václava Havla Praha, strategicky umístěné v srdci Evropy, je klíčovým uzlem letecké dopravy tohoto regionu. Nabízí přímé spojení do 170 destinací po celém světě a ročně odbaví až 18 milionů cestujících. Provoz tohoto největšího českého letiště zajišťuje více než 2500 zaměstnanců.

Roman JanečekRoman Janeček

Provoz letiště byl zahájen 5. dubna 1937 letem Piešťany–Praha. Od konce 50. let, kdy vznikaly první mapy letiště, se mnohé změnilo. Digitalizace, která probíhala v 90. letech, položila základy pro vznik geografického informačního systému letiště, který se pod názvem LetGIS začal používat od roku 2000.

V roce 2018 však vyvstala potřeba najít nového poskytovatele systému GIS. Po analýze aktuálních technologií a s ohledem na komplexnost, rozsah, obsah a budoucí udržitelný rozvoj bylo rozhodnuto přejít na systém ArcGIS společnosti Esri. Přechod probíhal v několika etapách, od přípravy konceptu přes implementaci a nahrání nejrůznějších agend až po samotné spuštění nové verze LetGIS v prostředí Letiště Praha. Partnerem byla společnost Unicorn Systems, která zajistila nasazení a podporu systému.

LetGIS obsahuje podrobný polohopis celého letiště a jeho okolí, poskytuje data o budovách, hangárech a vzletových plochách, spravuje data o inženýrských sítích o délce přes 1000 kilometrů a umožňuje efektivní správu a analýzu infrastruktury a provozu letiště. Systém využívá a s geografickými daty pracuje více než 1000 zaměstnanců, a to zejména prostřednictvím lehkého klienta, postaveného pomocí technologie ArcGIS Experience Builder. Důležitou součástí projektu je také integrace na další systémy pro správu majetku, lidských zdrojů, intranet, plánování investic, hasičský záchranný sbor nebo provozní složky letiště.

Lehký klient vytvořený v technologii ArcGIS Experience Builder.

ArcGIS byl jako páteřní technologie pro LetGIS vybrán zejména díky těmto vlastnostem:

  • Komplexnost,
  • silná podpora ze strany společnosti Esri,
  • velká komunita pro sdílení informací napříč odvětvími,
  • dostupnost rozšíření specifických pro oblast letectví,
  • pokročilé analytické nástroje geoprocessingu,
  • standardizace služeb a geodat
  • a otevření nových obzorů v oblasti geoinformatiky.

Letiště Praha poskytuje svou infrastrukturu více než 70 leteckým společnostem z celého světa a dalším partnerům, takže přístup k přesným, relevantním a spolehlivým datům je nezbytný. LetGIS je jedním z klíčových informačních systémů, který významnou měrou podporuje téměř všechny procesy pražského letiště.

Rozvoj takového systému je klíčový pro společnost s ohledem na konkurenceschopnost, nové trendy, přizpůsobení se aktuálním potřebám a zejména kybernetickou bezpečnost. V blízké budoucnosti bude zahájen projekt správy letištních ploch (Pavement management system) nebo propojení s novým systémem správy majetku.

„Prostorová data hrají klíčovou roli ve správě infrastruktury a informačních systémů mezinárodního letiště, protože velkému objemu dat dávají nový rozměr. Věřím, že jdeme správnou cestou a otevírají se nám další možnosti a obzory,“ říká Roman Janeček, manažer Geodézie a kartografie, Letiště Praha, a.s.

Mohlo by vás zajímat

Nasazení v praxi

Využití 3D digitálního modelu Prahy v mezinárodní urbanistické soutěži

Začátkem prosince byly vyhlášeny výsledky mezinárodního urbanistického soutěžního workshopu „FLORENC 21“. Výběru vítěze předcházelo hodnocení odborné poroty a přizvaných expertů, kteří k tomu mimo jiné využili aplikaci pro zobrazení soutěžních návrhů ve 3D modelu Prahy, vyvinutou pražským Institutem plánování a rozvoje (IPR Praha).
Nasazení v praxi

Vizualizace investičních projektů Magistrátu města Zlína pomocí ArcGIS Dashboard

Webová aplikace umožňuje interaktivně procházet a přehledně vizualizovat městskou databázi investičních projektů a záměrů.
Nasazení v praxi

Utilitní Jihlava

V roce 2021 se Jihlava stala novým vlastníkem vodohospodářské infrastruktury na svém území – sta kilometrů vedení a tisíců objektů, které je nutné podrobně evidovat, sledovat a pracovat s nimi. Na oddělení GIS Magistrátu města Jihlavy jsme tak stáli před nesnadným úkolem prakticky na zelené louce vybudovat funkční systém pro správu celé této infrastruktury.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo