Esri a National Geographic: MapMaker

Dne
23
.
1
.
2024

Spoluprací National Geographic a Esri vznikl MapMaker – užitečná pomůcka pro učitele a studenty. Ale nejen pro ně. Jedná se o bezplatnou internetovou aplikaci, kde si každý může jednoduše vytvořit vlastní mapu.

Hana SoučkováHana Součková

MapMaker si můžete vyzkoušet na adrese https://esriurl.com/mapmaker, a to dokonce v nové verzi MapMaker 4.0, která nabízí daleko více možností pro tvorbu webových map a také 3D pohled.

Oživení výuky díky National Geographic MapMakeru

S MapMakerem mohou studenti i pedagogové snadno objevovat nové mapy a data, která jim pomohou lépe pochopit svět kolem nás.

Díky interaktivním mapám můžeme najít zajímavé souvislosti a lépe je poznat. Některé však mohou být pro potřeby škol až příliš složité, například co se týče ovládání, a pedagog pak stráví více času vysvětlováním, jak program používat, než samotnou aktivitou se studenty.

U MapMakeru je totiž jedním z hlavních přínosů jeho jednoduchá integrace do stávající výuky.

Učitelé i žáci mohou mapy vytvářet a přidávat je do dokumentů, prezentací a vzdělávacího prostředí, nebo si je uložit jako soubor PDF nebo PNG či jako novou mapu do účtu ArcGIS a použít je pro další práci.

 

Jak si s MapMakerem vytvořit vlastní mapu

1. a) Vybereme si podkladovou mapu

Vybereme si z nabídky podkladových map (pomocí první ikony v dolní liště), kde máme k dispozici různé možnosti pro 2D mapu i 3D scénu.

Obr. 1. Nabídka podkladových map.

 

b) Nebo si můžeme otevřít tematickou mapu z nabídky

Což je úplně nová možnost oproti starému Mapmakeru a nabízí už předpřipravené mapy s vybranými vrstvami, nastavením a případně i záložkami.

Obr. 2. Ukázka z nabídky tematických map.

  

2. Přidávání a úprava vrstev

Do mapy pak můžeme vložit jednu nebo více vrstev s mapovými informacemi, které najdeme pod volbou „Přidat vrstvu“ a tlačítkem „+“.

Vedlejší tlačítko „Vrstvy mapy“ pak umožní další práci s jednotlivými vrstvami, kde si můžeme změnit jejich pořadí, průhlednost nebo zapnout novou možnost „Překrývání“, díky které se objeví posuvník pro ruční překryv a srovnávání vrstev. Tlačítko „Tabulka“ otevře tabulku s množstvím dalších informací o použitých mapách a jejich prvcích.

Obr. 3. Možnosti úpravy vrstev.

O každé vrstvě si můžeme více přečíst v jejím popisu. Zde najdeme zajímavé informace a tipy pro její využití, jak a kým byla vytvořena a další. Vrstev je mnoho a jsou mezi nimi například:

  • biomy,
  • velká města,
  • litosférické (tektonické) desky,
  • chráněná území,
  • světelný smog a mnoho dalších.

Kombinací vrstev a jejich prolínáním si můžeme vytvořit mapu, která bude vypovídat o problému tak, jak jej chceme vyjádřit a na co upozorňujeme.

Kliknutím do vrstvy na daný bod či polygon si otevřeme okno s dalšími informacemi.

Mapu můžeme snadno posouvat klávesami či táhnutím myši a přibližovat buď tlačítky + a – na mapě vpravo dole (či na klávesnici) nebo kolečkem myši.

3. Vlastní úprava mapy pomocí skici a měření

Do mapy můžeme vkládat vlastní body, linie a polygony. Ať už umístíme bod, označíme cestu našeho výletu nebo území, na kterém bude probíhat výzkum, můžeme tyto útvary v mapě pojmenovat, posouvat, upravovat je či měřit. Pro měření si můžeme vybrat i jednotky, které v daném případě potřebujeme. Do mapy je umístíme pomocí tlačítka „Skica“. Můžeme měřit i vzdálenost a nově i výškový profil, ale pozor – toto je pouze pro okamžité měření či export, po opuštění tlačítka „Měření“ naše naměřené hodnoty zmizí.

Obr. 4. Srovnání původní a nové verze skici a měření.

4. Export

Hotovou mapu můžeme snadno exportovat jako PDF či rovnou vytisknout. Část mapy si také můžeme uložit jako obrázek pomocí volby „Snímek obrazovky“, která nám nabídne i další možnosti a vytvoří snímek i s legendou vrstvy, pokud tuto volbu zvolíme:

Obr. 5. Použití volby „Snímek obrazovky“.

Závěrem

Celý proces tvorby vlastní mapy v této přehledné aplikaci je snadný a nevyžaduje složité studování manuálů a návodů, což usnadňuje učitelům i studentům práci, a věřím, že nikoho neodradí od chuti zkusit si vytvořit vlastní mapu.

Více o MapMakeru si můžete přečíst:

Mohlo by vás zajímat

Software

ArcGIS Utility Network

ArcGIS Utility Network je nová generace datového modelu Esri pro inženýrské sítě. Co vše tato technologie přináší a proč je nyní nejlepší čas, aby do ní správci inženýrských sítí začali svá data převádět?
Software

Nové mapy s příběhem v novém

Od července 2019, kdy Esri vydala novou generaci map s příběhem, která postupně nahrazuje klasické mapy s příběhem, již uplynul více než rok a za tu dobu se dočkaly mnoha změn a vylepšení. Co mapy s příběhem aktuálně nabízejí?
Software

Nástroje pro práci s daty RÚIAN a ISKN

Potřebujete pracovat s daty katastru a RÚIAN přímo v ArcGIS Pro nebo je nějakým způsobem publikovat ve webové aplikaci? Podívejte se na nástroje, které vám s tímto úkolem pomohou.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo