ArcGIS GeoBIM

Dne
25
.
1
.
2022

Jednou z posledních novinek mezi aplikacemi ArcGIS je ArcGIS GeoBIM, která propojuje světy GIS a BIM. Pojďme si ji v tomto článku představit.

Ondřej JakšíkOndřej Jakšík

Aplikace ArcGIS GeoBIM vznikla na základě spolupráce společností Esri a Autodesk ohlášené v závěru roku 2017. Cílem tohoto partnerství je zjednodušení výměny dat a možnost jejich sdílení mezi geografickým informačním systémem a informačním modelem stavby, označovaným zkratkou BIM (z anglických slov Building Information Model).

1 + 1 > 2 aneb synergie GIS a BIM

Zatímco BIM představuje detailní virtuální podobu plánované stavby, ať už se jedná o klasickou budovu, liniovou stavbu nebo hráz vodního díla, GIS uchovává informace i o okolním prostředí, ve kterém se tyto stavby nacházejí a fungují. GIS také dokáže pomáhat nejen na začátku při projektování, ale i v pozdějších fázích životního cyklu staveb, tedy při jejich provozu a správě.

Projektová dokumentace staveb se často nachází v oddělených informačních systémech. Zajištění jejich průběžné aktualizace při plánování i provádění stavby klade na všechny uživatele zvýšené nároky. Pokud však vylepšíme správu dat, urychlíme tím jejich výměnu mezi jednotlivými subjekty. A pokud dokážeme udržovat tato data stále aktuální a pro všechny přístupná online, snížíme riziko špatné koordinace pracovních činností.

K čemu je výhodná webová aplikace?

Webová aplikace ArcGIS GeoBIM nabízí pohled na aktuální situaci ve formě 2D map i 3D scén a umožňuje mapovým prvkům nastavit proklik na živá data z aplikací AutoCAD, REVIT nebo Civil3D uložená v prostředích Autodesk Construction Cloud (ACC) a BIM360.

Webové mapy a scény jsou pro vizualizaci projektů univerzální nástroj. Mohou totiž na různých podkladech (jako jsou letecké snímky, vybrané topografické mapy nebo třeba územní plány obcí) zobrazovat několik modelů staveb najednou a obsahovat i další doplňkové vrstvy (stávající zástavbu, inženýrské sítě, ochranná pásma nebo informace z katastru nemovitostí).

ArcGIS GeoBIM také umožnuje vytvořit nové úkoly, zaznamenat zjištěné nedostatky, určit jejich priority, nastavit termíny a sledovat jejich průběžné plnění. Pro větší přehlednost se dají filtrovat podle typu nebo v libovolných časových úsecích.

Ukázkový projekt: stanice Rožnov pod Radhoštěm

Nyní se pojďme podívat na konkrétní příklad toho, jak může model ve formátu RVT a IFC vypadat, pokud se zobrazí v aplikaci vytvořené v ArcGIS GeoBIM. Tyto modely byly nejprve nahrány do ArcGIS Pro, kde byly georeferencovány a následně publikovány na ArcGIS Online jako hostovaná vrstva typu scene layer. Na závěr z nich byla vytvořena tzv. lokální webová scéna.

Model stanice ve webovém prostředí ArcGIS GeoBIM.

Následující obrázek zachycuje propojení GIS a BIM v akci. Na střechu nádražní budovy byl nastaven tzv. odkaz, který prvek propojil s daty uloženými v projektu Autodesk. Po kliknutí se vypíší všechny navázané odkazy a je možné otevřít náhled modelu v prostředí Autodesk Forge, na který byl tento prvek původně navázán. S modelem lze podle potřeb dále manipulovat, tedy přeměřovat, natáčet jej či si otevřít informace o prvku.

Kliknutí na střechu modelu otevře náhled modelu v Autodesk Forge.

Závěrem

Představili jsme vám nový produkt od Esri, který vznikl ve spolupráci s firmou Autodesk. Přináší začátek zcela nové éry pro práci s geografickými daty ve spojení s daty vytvořenými metodou BIM. Pokud máte zájem jej využívat i ve vašich projektech, kontaktujte nás a naši specialisté vám rádi odpoví na všechny otázky ohledně jeho nasazení.  

Data, která byla pro účely tohoto článku v ArcGIS GeoBIM použita, zachycují plánovanou rekonstrukci železniční stanice Rožnov pod Radhoštěm a jejího nejbližší okolí. V rámci rekonstrukce dojde k opravě jak železniční tratě v daném místě, tak i nástupišť a výpravní budovy. Projekt byl vyhotoven společností SUDOP BRNO, spol. s.r.o., jakožto generálním projektantem. Investorem stavby je Správa železnic. Oběma bychom tímto chtěli za poskytnutí dat poděkovat a naše poděkování směřuje i ke společnosti Digital Transformation Systems, s.r.o., našemu klíčovému partnerovi v oblasti GIS/BIM, která se na projektu rovněž významně podílela.

Mohlo by vás zajímat

Software

Nástroje pro práci s daty RÚIAN a ISKN

Potřebujete pracovat s daty katastru a RÚIAN přímo v ArcGIS Pro nebo je nějakým způsobem publikovat ve webové aplikaci? Podívejte se na nástroje, které vám s tímto úkolem pomohou.
Software

ArcGIS Experience Builder

Novým moderním nástrojem pro budování webových aplikací je na platformě Esri ArcGIS Experience Builder. Proč tu máme další „builder“? Jaké jsou jeho přednosti? Bude starý známý Web AppBuilder nahrazen? Odpovědi na tyto i další otázky naleznete v tomto článku.
Software

Nové mapy s příběhem v novém

Od července 2019, kdy Esri vydala novou generaci map s příběhem, která postupně nahrazuje klasické mapy s příběhem, již uplynul více než rok a za tu dobu se dočkaly mnoha změn a vylepšení. Co mapy s příběhem aktuálně nabízejí?

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo