Nové mapy s příběhem v novém

Dne
8
.
10
.
2020

Od července 2019, kdy Esri vydala novou generaci map s příběhem, která postupně nahrazuje klasické mapy s příběhem, již uplynul více než rok a za tu dobu se dočkaly mnoha změn a vylepšení. Co mapy s příběhem aktuálně nabízejí?

Markéta BraunováMarkéta Braunová

Co je to mapa s příběhem?

Mapa s příběhem (v originále Story Map) je jednoduchá webová aplikace, pomocí které můžete kombinováním map a doprovodného textu nebo jiných médií vytvářet poutavé příběhy zaměřené na vámi zvolené téma. Výsledný příběh pak můžete sdílet se svými kolegy, v rámci organizace nebo se širokou veřejností. Přímo pro účely tvorby map s příběhem Esri vytvořila i novou uživatelskou roli, tzv. Storyteller.

Na stránku pro tvorbu map s příběhem se nejsnáze dostanete kliknutím na její ikonu, kterou naleznete ve Spouštěči aplikací na stránce vaší organizace. Pod tlačítkem Nový příběh si můžete zvolit, zda začnete s čistou šablonou nebo zvolíte jednu ze dvou předpřipravených šablon, které již nějaké prvky obsahují.

A jak taková mapa s příběhem vypadá?

Každá mapa s příběhem se skládá ze tří částí: záhlaví s titulkem, vlastního obsahu a zdrojů. Do záhlaví je možné umístit jak fotografii, tak video. Jméno autora a datum publikace (koncept, nebyl-li příběh ještě publikován) jsou vyplněny automaticky.

Vlastní obsah mapy s příběhem je dělen na jednotlivé bloky obsahu, jejichž přehlednou nabídku si zobrazíte kliknutím na tlačítko „+“. Veškeré formátování textu je nyní schováno pod blokem text. Mezi obsahové bloky, jako je obrázek, video nebo mapa, dále přibyla i možnost vložení audia. Obrázky a videa lze nyní vkládat pomocí URL adresy a lze je zpětně nahradit/zaměnit za jiné (dříve bylo nutné nevyhovující smazat a přidat nové).

Kromě těchto standardních bloků máte možnost použít také speciální prvky Boční blok, Prohlídka s průvodcem a – zatím pouze v Beta verzi – také Prezentaci a Překrývání. V závislosti na formátu dat a jejich účelu vám tyto prvky mohou velmi dobře posloužit pro jejich prezentaci.

V poslední části můžete vyplnit zdroje dat a pro lepší orientaci čtenáře ve vašem příběhu vytvořit i obsah s navigačními odkazy.

Návrh a finální úpravy

V sekci Návrh lze měnit celkový vzhled a ladění vašeho příběhu. Snad největších změn od vydání nových map s příběhem se dostalo výběru motivu celého příběhu. Pokud oplýváte stejným barevným nevkusem jako autorka tohoto článku, jistě vám přijde vhod nabídka šesti různých motivů, jejichž provedení je barevně sladěné. Kromě nich Esri také nově nabízí vytváření a publikaci vlastních motivů, které můžete ve svých mapách s příběhem opakovaně používat.

V rámci motivu si můžete zvolit barevnou kombinaci (buď z nabízené škály barev nebo zadáním vlastního barevného odstínu), typy písma pro veškeré texty a vzhled tlačítek, citací a separátorů. Celkový vzhled a veškeré změny provedené v rámci motivu si můžete ihned prohlédnout na vzorové mapě s příběhem, která se automaticky zakládá pro každý motiv.

Vytváření vlastního motivu je momentálně v Beta verzi.

Při práci na mapě s příběhem jistě oceníte automatické ukládání změn, možnost tisku mapy s příběhem do PDF formátu nebo vytvoření jejího duplikátu. Mapy s příběhem, které spolu nějak souvisí, můžete sdružovat do tzv. sbírek. Pokud byste potřebovali při tvorbě s něčím pomoct, nápověda obsahuje spoustu užitečných odkazů, odkud můžete čerpat informace a inspiraci.  

Mapy s příběhem nyní i v ArcGIS Enterprise

S příchodem nejnovější verze ArcGIS Enterprise letos v červenci se uživatelé konečně dočkali – nová generace map s příběhem je dostupná i v rámci ArcGIS Enterprise 10.8.1. Stalo se tak přesně po roce, kdy Esri zpřístupnila nový formát map s příběhem pro uživatele ArcGIS Online.

Jelikož k aktualizaci funkcionality ArcGIS Enterprise dochází zpravidla při vydání nové verze, je nutné počítat s tím, že tyto mapy s příběhem nebudou obsahovat všechny funkce a nastavení jako jejich příbuzní z ArcGIS Online, pro které jsou aktualizace vydávány bezmála co měsíc. Proto i některé z výše uvedených novinek v Enterprise mapách s příběhem ještě nenaleznete.  

Závěrem

Nová generace map s příběhem ušla od svého prvního představení světu pořádný kus cesty a Esri je neustále vylepšuje a přidává do nich nové funkce tak, aby pro uživatele vytvořila jednoduchý a spolehlivý nástroj pro prezentaci dat. Sledujte naše aktuality a další články na blogu, kde budeme o novinkách v mapách s příběhem pravidelně informovat.

Zajímavé odkazy

Prohlédněte si například tyto mapy s příběhem: 

Mohlo by vás zajímat

Software

ArcGIS Experience Builder

Novým moderním nástrojem pro budování webových aplikací je na platformě Esri ArcGIS Experience Builder. Proč tu máme další „builder“? Jaké jsou jeho přednosti? Bude starý známý Web AppBuilder nahrazen? Odpovědi na tyto i další otázky naleznete v tomto článku.
Software

Co je nového v Drone2Map (červen 2022)

V červnu 2022 byla vydána nová verze aplikace ArcGIS Drone2Map 2022.1, která obsahuje mnoho nových funkcí a vylepšení.
Software

Map Viewer Beta

Nová verze Prohlížeče map, Map Viewer Beta, si svou premiéru odbyla sice již v září 2019, ale od té doby obdržela mnoho nových vylepšení a funkcí. Tento článek vám představí, proč byste si měli Map Viewer Beta vyzkoušet a třeba i začít používat.

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo