Nová data: Esri Land Cover

Dne
24
.
8
.
2021

Na ArcGIS Online najdete novou vrstvu s daty land cover (půdního krytu) pro celý svět. Má rozlišení 10 m na pixel a na jejím vzniku se výrazně podílela AI. Čím je ještě jedinečná?

Lucie PatkováLucie Patková

Shrnutí na začátek

Land cover (půdní kryt) je způsob klasifikace povrchu Země podle jeho charakteru: zda na něm převládají louky, lesy, zastavěná území, skály, sníh a podobně. Tato data jsou důležitá nejen pro územní plánování a pro vegetační analýzy, ale i při péči o životní prostředí, mapování důsledků změny klimatu nebo při tvorbě analýzy rizik.

Jak vytvořit land cover pro celou planetu

Data Esri Land Cover vycházejí ze snímků družice Sentinel-2. Pro vstup do modelu strojového učení společnosti Impact Observatory byly použity dvě miliardy pixelů z 20 000 lokalit po celé Zemi, které v rámci projektu National Geographic Society klasifikovali lidští operátoři. K datům se přistupovalo prostřednictvím projektu Microsoft Planetary Computer a výpočty proběhly v cloudu Microsoft Azure. Metoda klasifikace byla zpětně ověřena na kontrolním území s manuálně klasifikovanými oblastmi a shodovala se s 86% úspěšností.

Zpracovat všechna data trvalo zhruba týden. Do výpočtu vstupovala data ze šesti spektrálních pásem (modré, zelené a červené, ale také blízké infračervené a dvě krátkovlnná infračervená pásma) a používaly se snímky z průběhu celého roku, takže výsledná datová sada představuje souhrnná data pro land cover ze všech ročních období. Tato sada se bude vytvářet každý rok, díky čemuž bude možné provádět i analýzy sledující změny v průběhu času.

Kategorie

  • Voda,
  • stromy,
  • tráva,
  • zaplavená vegetace (mangrovníky, rýže..),
  • zemědělské plodiny,
  • keře,
  • zastavěné území,
  • skály, holá zem,
  • sníh a ledy,
  • mraky (místa, která kvůli dlouhodobé oblačnosti nebylo možné určit).

Více informací naleznete v popisu dat na ArcGIS Online.

Kde se dozvědět víc

Data jsou přístupná pod licencí Creative Commons by Attribution (CC BY 4.0).

Mohlo by vás zajímat

Data

Vychází nová verze ArcČR® 4.0

Co najdete v nejnovější verzi geodatabáze ArcČR a proč obsahuje to, co obsahuje?
Data

Databáze Data50 Zeměměřického úřadu

Databáze Data50 je digitální geografický model území České republiky (ČR) odpovídající přesností a stupněm generalizace měřítku 1 : 50 000, který je spravován Zeměměřickým úřadem v rámci Informačního systému státního mapového díla.
Data

Data Enrichment – obohacení vašich dat

Data Enrichment (tzv. obohacení dat) propojí vaše prostorová data s demografickými a socio-ekonomickými statistikami, které jsou dostupné ve 137 zemích světa. Můžete tak dostat odpovědi na otázky: Kolik lidí zde žije? Jak jsou staří? Jaký je jejich životní styl? Za co nejvíce utrácejí?

ARCDATA PRAHA

Víte, že většina dat má nějaký prostorový kontext?
Zboží i zákazníci se někde nacházejí a někam putují; všechny události se někde odehrávají.
V této složce dat je ukryt obrovský potenciál.
Pojďte ho objevit s námi a nechte se inspirovat, jak může GIS pomoci i vám.

Esri logo